Новото съоръжение, намиращо се в Девня, спечели наградата на Българската агенция

...
 Новото съоръжение, намиращо се в Девня, спечели наградата на Българската агенция
Коментари Харесай

“Солвей Соди” открива един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

 

Новото оборудване, намиращо се в Девня, завоюва премията на Българската агенция за вложения „ Инвеститор в разширение на бизнеса “. To дава отговор на най-високите европейски екологични и софтуерни стандарти и е сертифицирано като инвестиция клас А.

“Солвей Соди ”, джойнт венчър сред белгийската научна компания “Солвей ” и турската индустриална група “Шишеджам ” показа резултата от следващия огромен капиталов план в завода в Девня.

Този план за разширение усилва потенциала за произвеждане на натриев бикарбонат, дериват на калцинираната сода, в завода с 200 000 тона.
Новото оборудване дава отговор на възходящото световно търсене на натриев бикарбонат, базисен продукт, употребен главно за очистка на димни газове в индустриални приложения и като добавка в храните за животни, наред с доста други приложения. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за произвеждане калцинирана сода в Европа, се трансформира във втория по величина цех за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света.

Откриването на новата апаратура е част от събитията, проведени по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди ”. На него участваха високопоставени посетители. Сред тях бяха представители на акционерите в “Солвей Соди ” - “Солвей ” и “Шишеджам ”, посланикът на Кралство Белгия в България, регионалният шеф на Варна, представители на държавната администрация, местните управляващи, синдикати и сътрудници, публицисти и чиновници.

„ Изключително съм горделив с това съвременно и енергийно дейно оборудване, в което сме интегрирали целия насъбран през годините опит и най-хубавите налични технологии “, сподели Спирос Номикос, изпълнителен шеф на “Солвей Соди ”. „ Тази инвестиция добавя напъните през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лв., с цел да създадем този цех образец за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат. ”

Наред с тази инвестиция, “Солвей Соди ” форсира енергийния си преход за последователното премахване въглищата до 2030 година и постигане на въглероден неутралитет до 2050 година Процесът стартира с плана за съвместно изгаряне на биомаса, разгласен през февруари тази година. Планира се той да бъде завършен до октомври 2022 година и да понижи с 20% излъчванията на CO₂, свързани с производството на сила в завода.

„ С поддръжката на държавното управление и локалните общности “Солвей Соди ” е решена да продължи да инвестира в България и за в бъдеще “, сподели Филип Керен, ръководител на борда на шефовете на  “Солвей Соди ” и президент на световната бизнес единица на група Солвей за калцинирана сода и деривати. „ За да реализираме нашите упоритости за резистентност, трябва да продължим енергийния преход на завода. Искаме да произвеждаме енергия от локални устойчиви горива, вместо от изкопаеми, с цел да понижим излъчванията на парникови газове и да защитим нашата конкурентоспособност. Водим битка с изменението на климата, както и да сътворяваме условия за нашия предстоящ стопански триумф. Това ще ни разреши да продължим да се конкурираме с неевропейски производители, работещи в среда с по-малко регулации и надлежно с по-ниски разноски. За да го изпълним, ще разчитаме на постоянната поддръжка на всички заинтригувани страни. ”

Негово превъзходителство, белгийският дипломат в България също поздрави компанията и нейните акционери за забележителната инвестиция, като загатна, че Солвей е пример за непоклатимост, нововъведения и индустриално развиване.

 

, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, животинско хранене, филтриране на димните газове и в опазването на здравето.
„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %).

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР